Tippek és tanácsok kültéri fotózáshoz

Tippek és tanácsok kültéri fotózáshoz

Ki ne szeretne kimenni a szabadba fotózni, amikor gyönyörű az idő?

Ezzel a kis blog cikkel szeretnék nektek pár tippet és tanácsot adni a szabadtéri fotózáshoz.
Milyen dolgokra érdemes figyelni, és milyen hasznos eszközök lehetnek segítségünkre.

 

Mire lehet szükséged ha kültéren szeretnél fotózni. Elsősorban amit mindenképp érdemes beszerezned a fotós felszerelésedbe a fényképezőn kívül persze, az egy kellően stabil és masszív állvány.
Bizonyos helyzetekben jól jöhet egy stabil pont a fotózáshoz, ha csak nem született sportlövő vagy és kitartod kézből a 70-300mm-es objektívet. Mindenféle kültéri fotózásnál hasznos lehet, legyen az portré, táj vagy éjszakai csillagfotózás.
Amire mindenképp érdemes figyelni, az a stabilitás, teherbírás és a fej kialakítása, nem utolsó sorban a súlya, mert cipelni is kell. Teherbírásnál érdemes tisztában lenned a felszerelésed súlyával, amit az állványra teszel, így nem érhet kellemetlen meglepetés.
Fej kialakításánál igazából mindenki egyéni preferencia szerint dönt, mi a kényelmesebb.
Személy szerint portréfotózáshoz, ha kell, jobban szeretem a gömbfejet, és tájfotózásnál például a 3D fejeket.

SIRUI Traveler 7A Tripod

 


Előfordulhat, hogy nem feltétlen megfelelőek még jó idő esetén sem a fényviszonyok. Ilyenkor jöhet jól portréfotózáshoz egy többfunkciós derítőlap. Ha árnyékos helyen szeretnél fotózni, de a modell arca is árnyékba kerül, ilyenkor van lehetőség egy derítőlappal fényt irányítani a modell arcára.
Egy jó derítőlappal, ha több funkciós, deríthetünk ezüst lappal, amivel kontrasztosabb fényhatást érhetünk el, az arany színnel a bőr tónusát emelhetjük ki és melegebb fényhatást érhetünk el.
A diffúzor lappal, azaz a fényáteresztővel szórhatjuk a beeső fényt így egyenletesebbé téve azt.
A fekete lappal a fényt zárhatjuk el, és így „sötétíthetünk”.
Derítésnél érdemes figyelni, hogy például portré fotónál ne égessük ki a modell arcát, és az árnyékokról se feledkezzünk meg. Gondolok itt egy orrárnyékra vagy szemgödörben megülő árnyékokra. Irányítsd a modellt. Ha nincs aki segítsen deríteni, akkor vannak állványok is amik rendelkeznek derítőlap tartóval. Egy ilyen állvány beszerzésének lehetőségét is érdemes megfontolni.
Emellett ott van a rendszervakus derítés lehetősége, de mint minden derítésnél itt is érdemes figyelni, hogy ne legyen túl erős, mert attól mű lesz a kép és zavaró lesz az összkép. Na meg a modelltől is kaphatsz egy tockost ha kiégeted a szemét.

Caruba 107cm-es 5in1 derítőlap


Helyszínválasztásnál érdemes figyelni a környezetre, gondolok itt becsillanó felületekre és zavaró tereptárgyakra, merről jön a fény. Ezeket a kép komponálása közben egyszerűbb megoldani, mint utólag pepecselni szerkesztésnél a számítógépen.

Ha kültéren vagy, nagy segítség lehet egy szűrő is az objektíven. Fizikai védelemnek mindenképp érdemes feltenni egy protektor UV szűrőt. Nem egyszer hallhattunk olyanról, hogy valaki összekarcolta a frontlencsét valami okból. A szűrő cseréje, viszont még mindig a költséghatékonyabb megoldás.
Jó időben égbolt előtt, vagy vízparti helyszínen is jó szolgálatot tehet egy cirkuláris polárszűrő.
A polárszűrő segíthet elkerülni a becsillanásokat és olyan részleteket mutat meg a képen, amit otthon már szoftveresen se tudsz visszahozni, mert ugye ami nincs ott és nem látni, azt nem lehet. Amivel viszont érdemes számolni, hogy akár 2FÉ-t is elnyelhet.
Használatával kiemelhetjük a színeket, és tájfotózásnál is kontrasztosabb szebb lesz a kép. Vízparton akár a víz alá is láthatunk vele és nem csak a csillogó felületet látjuk majd viszont a képen.
Déli órákban lehetőleg kerüljük a fotózást, mert neked se kellemes, és a sok fénytől laposak lesznek a színek és túl élesek lesznek az árnyékok. Délelőtt, vagy kora esti órákban a fények sokkal szebbek, melegebbek a színek is.

W-Tianya Super DMC UV és Polár szűrő NANO bevonattal és vékonyított peremmel

 


Egy fontos dolog, hogy legyen nálunk kellő mennyiségű akkumulátor tartalékba. Ha egy hosszabb fotózást tervezünk, semmi sem kellemetlenebb, mint az idő előtt lemerült akkumulátor.
Léteznek olyan töltők is, amik USB portról tudják a fényképező akkumulátorát tölteni, így egy powerbankról ez is megoldható.

Jupio USB akkumulátor töltő cserélhető akkumulátor adapterrel


Ha hosszabb időre mentek, akkor érdemes elemózsiát vinni, és megfelelő ruházatot is, ha este hűvösebb lenne. Egy pokróc is jó szolgálatot tehet, ha pakolásznod kell, vagy csak leülnétek pihenni.

Nézz szét webshopunk kínálatában

 

Kövesd az Adves-Blog szekciónkat a folyamatosan frissülő tartalmakért

 

Adves.photo csapata 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.