Kezdő fotós praktikák/tapasztalatok 3.rész

Stúdió és rendezvény fotózás

Kezdő fotós praktikák/tapasztalatok 3.rész - Stúdió és rendezvény fotózás

Kezdő fotós praktikák, 2021. 05. 07.

Sok idő telt el az utolsó blogom óta, de ahogy ígértem, mesélek nektek a gyakorlatainkról és az azóta szerzett tapasztalatimról. Újdonsült fotósként igyekszem megragadni minden lehetőséget, ami új tapasztalattal láthat el.

 

Az iskola keretein belül belekóstolhattam a stúdió fotózás mikéntjébe. A műtermi gyakorlatok felkészítenek a vizsga gyakorlati részére, ahol egy teljes körű portré fotózást kell teljesítenem. Az osztályozhatóság miatt adott szabályok alapján kell majd dolgoznunk, aminek részeként megfelelő beállításokat kell alkalmaznom a főfény, a derítő fény, a hajfény és a háttérfény esetén, és a modell testtartását is nekem kell beállítanom. Gyakorlatokon egyelőre csak a főfény és a derítőfény beállítását gyakoroltuk. 3 fajta megvilágításmód közül fogok húzni majd a vizsgán, amelyek az arcfelező, a háromszög és a kis orrárnyék lehetnek.

@Digital Photography School
digital-photography-school.com

Ezek mindegyikének két változata lehetséges keskeny - a modell a főfény felé fordul - és széles - a modell a derítőfény felé fordul. Ezt a legkönnyebben, úgy tudnám elmagyarázni, hogy amikor a modell a főfény felé fordul az arcának egy keskenyebb része lesz megvilágítva, míg a derítőfény felé fordulva a modell arca egy szélesebb sávban kap fényt. Szerencsére ahányan vagyunk annyi félék is egyben, így ugyanaz a megvilágítás nem ugyanazt eredményezi. Így a modell beállítása mindig az első feladok egyike és csak utána kezdjük el állítani a fényforrásainkat.

@Digital Photography School
digital-photography-school.com

Felező világítás 

Az arcfelező képek esetén a főfényt körülbelül a modell arcának magasságába helyezzük minimális vagy kevés döntést alkalmazva. A keskeny felező világítás az egyetlen olyan világítási mód, ahol a derítő fény és a főfény egy oldalon helyezkedik el. A baloldalon található képen látható elrendezés egy jó példa erre megvilágításra. A jobboldalon található kép pedig a széles felezőre add útmutatást.

@Tasos Koutsiaftis 
pinterest.com

@Aurèle Taillard
pinterest.com

Háromszög világítás

Az elnevezését az főfénnyel ellentétes arcon megjelenő fényháromszögről kapta a nevét. Ehhez a főfényt az arc magasságánál jóval feljebbre kell állítani és amennyire lehet lefelé dönteni, így az orr, az arc és a szem árnyékai között létre jön egy fény háromszög. A keskeny háromszög a baloldalon, míg a széles háromszög a példa elrendezése a jobb oldalon található.

@Stian Foss
pinterest.com

@Oli Kearon
pinterest.com

 

Kis orrárnyék világítás

A kis orr árnyék megvilágítású képekről általában a személyigazolvány képek juthatnak eszünkbe. A modell arcához képest is magasabban, de háromszög világításhoz képest valamivel lejjebb állítjuk a főfényt, és minimális döntést alkalmazunk. A baloldalon látható képen a keskeny, míg a jobboldalon a széles kis orrárnyék világításra láthatok példa elrendezést. Ilyenkor a modell arc felépítéséhez kell alkalmazkodni, mivel a különböző orr méretek más-más árnyékot hoznak féltre.

@Zoner Photo Studio
learn.zoner.com

@Paul Kampman
pinterest.com

Ezen a megvilágítások elsajátítása egy kis magolást és sok gyakorlást és igényel, így a mai nap is ez lesz a program gyakorlati óránkon. A példa portré képek nem feltétlen a fentebb látható konkrét elrendezésekkel készültek, de a megvilágítás típusát jól illusztrálják.

A hét másik nagy tapasztalat szerzése a rendezvény fotózással kapcsolatos. Lehetőségem volt egy hivatalos, elektromos robogó átadást megörökíteni, ami hatalmas lehetőség és kihívás is volt egyben. Először beltéren zajlott az eligazítás, amit a nagy üvegfelületeken keresztül érkező napsütés nehezített meg. Ezt a megfelelő helyezkedéssel portáltam kiszűrni. Ezt követően az arcokat, mozgásokat figyelve kerestem a megfelelő pillanatot a gomb megnyomására. Igyekeztem minél többet mondó hátteret és előteret választani, hangsúlyozva a képek témáját. Tapasztalat hiányában, nehézséget okozott a megfelelő pillanat megörökítése, ebben a szájmaszk használata sem segített. Amit összeségében lekellett szűrnöm ebről az alkalomról, hogy minden környezetből ki kell hoznunk a legjobbat.

A következő blogra nem kell sokat várnotok, igyekszem minél hamarabb újra jelentkezni. A téma street fotózásos gyakorlat és az ott szerzett tapasztalatok lesznek.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.